Fråga 31 augusti 2024 – häst som lägger huvudet till vänster i tölten
Hej jag har en femgångsvallak som lägger huvudet åt vänster i tölten och inte i de andra gångarterna och han är stum i hö sida mun.har ni några idéer på hur jag löser detta.mvh anki.
Hej Anki! Tack för din fråga. Tyvärr är den mycket svår, ja det närmaste omöjlig, att försöka svara på utan att ha sett hästen riden. Så mitt råd till dig är att boka in en lektion för en kunnig ridlärare och därefter om problemen kvarstår alt. ridläraren och du anser att det behövs: boka tid hos en veterinär som är insatt i hästens rörelsemekanik/biomekanik.
Ledsen att jag inte kan ge dig något svar här via hemsidan hälsar IA
Fråga 14 juni 2023 – eftergift och takt i tölt
Hej! Jo, jag undrar några saker:
Tack snälla ni för att ni tar emot frågor och delar med er av ert stora kunnande! Med en vänlig hästhälsning från Eva
Hej Eva! Tack för din fråga och dina fina ord!
Glad Midsommar önskar IA
Fråga 23 december 2022 – köra en islandshäst?
Hej!Jag skulle gärna vilja att min femgångare fick träna utan ryttare då och då. Förutom longering och tömkörning finns ju alternativet att köra in hästen. Men jag är osäker på om det är bra träning och om hästen arbetar med rätt med sin kropp och muskulatur när den drar en vagn. Stärker det tex bakdelen eller blir det mest påskjut? Vad tycker ni? Med vänlig hälsning, Monica
Hej! Tack för din fråga! Vi körde in en tävlingshäst. Hrimnir från Ödmården, och körde honom ca en gång i veckan säsongen 98-99. Tidigare har jag kört in min först islandshäst 1981.
Jag har oxå arbetet med travhästar.
Jag tänker att körning kan vara ett både bra och roligt komplement om man kör någon gång då och då. Jag skulle dock fortsätta att lägga vikten på ridning och träning från marken (som du gör idag).
God fortsättning önskar IA
Tack för svar! Så snällt av dig att du tar dig tid att svara på frågor! Med vänlig hälsning, Monica
Fråga 10 december 2022 – få ner lättfödd häst i vikt
Hej! Har läst mycket på er hemsida och speciellt hur ni utfodrar era hästar. Jag har en Islands valack på 15 år som jag aldrig får ner i vikt. Tyvärr har vi ett hö i stallet som innehåller extremt lite protein. Han får totalt 6 kg hö per dag och 3 dl muscle up och 1 dl krafft blå på morgonen och till kvällen får han 3 dl uppblött lusern med 2 dl Potatisprotein och ett hovtillskott. Hästarna har även tillgång till halm i hagen. Han går i stort sett varje dag, varierad träning på banan och uteritter. Hur ska man tänka för att försöka få ner honom i vikt. Vill verkligen inte att han ska vara överviktig men det verkar vara omöjligt. Han har gått ner litegrann sedan i somras men nu känns det som att står helt still viktmässigt. Med vänlig hälsning, Marie-Louise
Hej! Tack för din fråga! Jag är på väg på arbete på annan ort och blir borta en vecka.
Kan du under tiden mejla mig grovfoderanalysen? Hälsn IA
Hej! Tack snälla för svar! Skickar analysen på grovfodret. Skickar två stycken, den med minst protein i fick vi först men stallägaren tyckte det verkade helt otroligt att det var så pass lågt protein så skickade in igen på samma hö och då blev det analysen som visar ett lite högre protein. Men som sagt det är på samma hö. Med vänlig hälsning, Marie-Louise
Hej igen! Ja, den första analysen var det ju märkligt lågt proteininnehåll. Har aldrig sett något liknande. Den andra är mer normal, men som du skrev mycket lågt proteininnehåll. När det smältbara proteinet är så lågt blir det svårt att fodra.
Ser att foderstaten är väl genomtänkt av dig.
Jag skulle kontakta en foderrådgivare. Vet att många säger att man inte ska kontakta en foderrådgivare från ett fodermedel, men jag brukar alltid kontakta KRAFFT om jag undrar något. Tycker de håller sig opartiska.
Skulle be dem att räkna ut exakt hur mycket näring din häst får i sig med den foderstat han har nu.
Kanske blir det överskott?
När vi haft lågt proteininnehåll har vi kompletterat med Muscle Up.
Lättast vore såklart om du kunde byta till ett grovfoder med en kvot på 5,5 - 6. Men, det är kanske inte möjligt?
Går oxå att byta ut en del hö/hösilage till halm. Halm har ingen protein, men energin brukar bara ligga på ca 4. Hur tänker du när du läst mitt svar? Hälsn IA
Hej! Tack snälla för ditt svar. Tyvärr är det det hö som gäller. Finns ingen plats att köpa in eget. Jag brukar faktiskt kontakta krafft för att få hjälp att räkna. Men denna gång var deras rekommendation 6 kg hö, 0,3-0,5 muscle up och 1 dl miner blå. Men blir inte det lite protein ändå? Men det kanske räcker med det. Jag tycker inte att halmen som erbjuds i mitt stall känns helt fräsch, därför brukar jag undvika den. Dock får dom den ute i hagarna. Det är inte lätt det här med rätt balans med allt. Med vänlig hälsning, Marie-Louise
Hej igen!
Är nu tillbaka efter julefriden.
Ok.
Alltid svårt att ge råd till andra. Jag tänker att du är mycket noggrann och gör nu så gott du kan efter förutsättningarna.
Eftersom din häst inte går ner i vikt får han för mkt mat och/eller rör sig för lite.
Jag skulle följa rek. från KRAFFT och dra ner på tilläggsmaten. Ring igen och be dem räkna en gång till och ställ de frågorna du har.
Just det: finns det ngt att äta i hagen tex höstbete?
God fortsättning önskar IA
Fråga 21 november 2022 – medel i hovarna mot snöklampar
Hej,Bor i Stockholm där det kanske är vinter med snö 1 månad om året så att sätta på snösulor under skon blir alltid svårt att bedöma när man ska göra och när man gjort det så tycker jag det är svårt att hålla rent.
Jag läste månadens tips från 2010 gällande equi pak. Är detta något ni fortfarande gör? Ser ni några nackdelar med detta? Gör ni detta direkt efter skoning eller kan man rengöra och göra det närsom? Bör man ha hovslagaren göra detta eller kan man efter era bilder göra själv? Kan jag göra något fel så att säga? Jag tycker att detta borde vara det skonsammaste för hoven istället för andra saker man ska skruvar fast eller klämma in?
Ni har så bra tips att ge tycker jag! :)
Tacksam för svar Mvh Nina
Hej Nina! Tack för dina frågor och dina fina ord!
Ja, det använder vi fortfarande. Har bara bytt märke. Det vi använder nu heter shufill från Glue-u : https://www.glue-u.com/products/shufill-cushion/
Vi ser bara fördelar med att använda det medlet i hovarna förutom att det kostar en del. Hovslagaren gör det samtidigt som hen skor hästen.
Våra hästar har det på sommaren som stötdämpning och på vintern för att slippa få snöklampar. En fördel till: snösulor sliter på trakterna – dessa medel skonar trakterna.
Hälsningar från Denni
13 augusti 2022 - häst som behöver komma upp i manken
Hej! Om en häst "hänger i bogarna", behöver komma upp med manken. Jag antar att det krävs en stark bakdel och starka bröst/magmuskler på hästen. Hur tränar jag bäst upp hästen för detta? En diskussion vi haft några stycken. Skulle vara kul att höra fler åsikter. Mvh Karin
Hej Karin! Tack för din fråga! Jag vet inte riktigt vad du menar med ”hänger i bogarna”? Kanske att hästen är på framdelen? Jag utgår från det.
Frågan och både mycket bra och intressant! Det är bara det att svaret är en hel bok och det blir ju lite långt att skriva här.
Det första jag tänker på är att hästen förstår de grundläggande hjälperna: framåtdrivande, förhållande, sidförande och vändande hjälper. Och när den lärt sig de grundläggande hjälperna önskar man att hästen svarar på dem med lätta hjälper, dvs är signalkänslig. Detta kräver en välutbildad och erfaren ryttare med en ändamålsenlig sits i bra balans.
Hästens styrka kommer när ekipaget följer utbildningsskalan och lägger mycket fokus på lösgjordhet.
Jag kan varmt rekommendera ”Ridhandboken 1 – Grundutbildning för ryttare och häst” (den nyare versionen med gul framsida). T.ex mycket bra text om lösgjordhet på sid 235 och 247 -248. Läs gärna sid 233 – 268 där det står om hela ”Utbildningsskalan” inkl ”Genomsläpplighet”. Boken är suverän och jag läser den både gärna och ofta!
Hoppas att Ni får svar på en del av Era funderingar gör IA
17 december 2021 - Följdfråga på frågan den 5 december – Komma fram i tölt, hur då? (se nedan)
TACK så väldigt mycket för ditt svar!
Du skriver: Förbered hästen för tölt genom att göra halvhalter (sitt till – fånga upp och ge efter) i skritten för att få hästen koncentrerad och framkalla energi. Hur många halvhalter beror bl.a. på ekipagets utbildningsnivå.
Det där sitt till funderar jag lite över. Kan jag tänka att det är att driva fram, att skjuta på framåt med sätet?
Med en vänlig hälsning från Eva
Hej igen! Ja, precis. med "sitt till" menar jag driva fram alt. sluta följa med framåt (båda aktiverar magen så att den blir spänstig).
Hälsn IA
Tack Ia! Ni är fantastiska🌷 Bara att sätta igång att öva och pröva.
Vänligen Eva
Fråga 5 december 2021 – Komma fram i tölt, hur då?
Hej! Vill börja med att tacka för den här fantastiska möjligheten att få ställa frågor. Det är enormt bra att få ta del av era erfarenheter och synpunkter!
Efter att ha ridit en stor mäng ridlektioner och kurser kan jag tänka att det väldigt ofta saknas en förklaring till HUR något ska genomföras. Det vanligaste är istället att få ett kommando på VAD som ska göras. Många gånger behövs repetition av det som kan tyckas vara grundläggande. (Självklart har jag ett ansvar att själv ställa frågor men kan ibland tycka att jag stör en grupplektion då.)
Ibland ges kommandot: Förbered för tölt! Och därefter; Kom fram i tölt!
Nu är mina frågor: Hur skulle ni vilja förklara att ryttaren ska göra vid: " Förbered hästarna för tölt" och "Kom fram i tölt" ? Jag förstår att det kan vara olika beroende på hästens personlighet och hur man samspelar med hästen men ändå, generellt sett. Hoppas det går att svara någorlunda kortfattat på mina frågor trots att jag inte sitter till häst. Vänliga hälsningar Eva
Svar: Hej Eva! Tack för din fråga och dina fina ord! Det har du helt rätt i. I SIFs ridlärarutbildning (som jag varit lärare på i 27 år) lär vi ut att en lektion ska innehålla:
Vad
Varför
Hur
Feedback
Och som du skriver: ”Vad” är nästan alltid med, men de andra tre delarna lättare missas. Så här önskar jag att ryttaren gör (i de flesta fall):
Förbered hästen för tölt genom att göra halvhalter (sitt till – fånga upp och ge efter) i skritten för att få hästen koncentrerad och framkalla energi. Hur många halvhalter beror bl.a. på ekipagets utbildningsnivå.
När hästen känns redo för tölt driv hästen framåt, men vänta med att fånga upp drivningen tills hästen töltar. Som en ridlärare sa: ”de första stegen är hästens”.
Hoppas att detta var svar på en del av dina funderingar gör IA
Fråga 14 november 2021 – Tillbaka efter skada?
Hej! Jag har ett sto som är 7 år, hon har varit taktren i sina gångarter länge, hon är väldigt fin med mycket power. Hon blev från ingenstans väldigt passtaktig i tölten.. Då kollade jag upp detta hos en som utför behandlingar med hjälp av IR. Det visade sig att hon antagligen sträckt sig och fått någon nerv i kläm typ ischias som jag förstod det, samt att hon var öm i musklerna i bakdelen då. Det upplevdes som att hon fick rätt på allt under behandlingen.
Jag har nu satt igång henne igen och det har gått 3 veckor sedan behandling. Jag upplever henne bättre, ren tölt efter bra med uppvärmning, men fortfarande inte där hon var innan och det känns fortfarande passtaktigt i det varvet där skadan satt. Min fråga är, om en häst gått en längre tid med en skada och då blivit passtaktig, förväntar man sig då att den direkt hittar tillbaka ”själv” till sin rena tölt eller måste passtakten jobbas bort? Mvh Frida
Svar: Hej Frida, Tack för din fråga!
Så bra att du undersökte din häst när hon plötsligt blev passtaktig!
Är hon undersökt av en veterinär oxå? Eller var det kanske en veterinär som undersökte och behandlade henne?
Tyvärr går det inte att svara på din fråga utan att se dig och din häst (och helst både före och efter).
Absolut kan det vara så att en häst har kvar smärtminne från en skada även om den blivit friskförklarad och då kan det ta en tid innan den känns som före skadan.
Men, det oxå vara så att hon inte ännu är helt tillbaka som hon var före skadan eller att hon inte har blivit helt bra.
Som du märker på mina svar så finns det många "om" och "men".
Ledsen att jag inte kan hjälpa dig mera. Hälsningar från IA
Fråga 12 juli 2021 - Skydda svenskfött häst med täcke?
Hej, Vill börja med att tacka för allt man lär sig på er sida. Min fråga är hur tänker ni kring täcka hästar sommartid eller ej? Jag har ett 4årigt sto(svenskfödd). Bor där det inte är mycket knott men just nu mycket flugor och blinningar och såklart även mygg & knott men absolut inte mycket,( bor vid havet i Blekinge). Ska man skydda sin häst så den inte utvecklar eksem ? Tycker även det är svårt och bedöma vad som är vanligt kli och vad som kan va början till eksem? Alla hästar kliar väl sig ibland? Om de har tillgång till träd, många hästar som inte har det.
Med vänlig hälsning, Maria.
Svar: Hej Maria! Tack för din fråga och dina fina ord – de värmer! Härligt att du bor där det inte är så mycket insekter. Det här är vad vi har lärt oss och hur vi gör:
En svenskfödd häst vars föräldrar inte har sommareksem skyddar vi inte med täcke.
En svenskfödd häst vars svenskfödda föräldrar (räcker med den ena) har eksem skulle vi skydda med täcke i några år (har iofs inte vi behövt göra eftersom vi aldrig betäckt svenskfödd häst med eksem).
En svenskfödd häst vars islandsfödda föräldrar (ena eller båda) har eksem skyddar vi inte med täcke.
Vi gör så här eftersom det har visat sig att svenskfödda hästar med eksem nedärver risk för avkomman att få eksem.
En islandsfödd häst skyddar vi med täcke de först tre säsongerna den är i Sverige (säsong = ca början av april till ca början av november).
Så till dina frågor:
Det beror på om ena eller båda av ditt stos föräldrar har kombon svenskfödd och har eksem. Är ditt sto svenskfött och har föräldrar utan eksem alt. föräldrar som är födda på Island med eller utan eksem så skulle jag inte skydda henne med täcke om hon inte själv verkar ha eksem eller vara extra känslig.
Ja, många hästar kliar sig, spec på sommaren, utan att ha eksem. Jag tycker skillnaden när de har eksem är att de kliar sig mera, är mer besvärade och kliar så att det blir sår.
Jag tycker att det är viktigt att hästen kan söka skydd från insekter på sommaren. Finns det inte skydd i hagen är det bra att hästen tas in på stall när det är som mest insekter ute.
Hoppas att du fick svar på dina frågor gör IA.
Fråga 24 juni 2021 – korsa bakbenen på överböjd häst på liten volt
Hej igen! 🙂 Tack för senaste svaret på frågan jag skrev. Om du/ni har tid o lust har jag en till fundering. Har stött på ett fenomen vid flera tillfällen. Instruktörer som lär ut att hästen ska ridas väldigt överböjd på ganska liten volt. Hästen ska dessutom korsa sina bakben väldigt mycket, på både böjt och rakt spår. Detta ska tydligen vara lösgörande mm. Men jag förstår inte grejen med något av det. Mvh Karin
Svar: Hej! Tack för din intressanta fråga.
Laterala gångarter Eftersom islandshästar även har laterala gångarter är de ofta stelare i sin kropp än hästar som inte har lateralt rörelsemönster. Ev. gör det att de även är snedare i kroppen (större skillnad på vänster och höger sida).
Korsa benen Varför vill ryttaren att hästen korsar benen? För att det är lösgörande och hästen tränar sin muskel- och rörelsekoordination. När hästen korsar benen blir takten mer fyrtaktig (bra för en häst som går i passtakt).
Böja kroppen Varför vill ryttaren att hästen böjer sin kropp? För att det är lösgörande och t.ex påverkar takten i tölt så att den blir mer fyrtaktig (på passtaktiga hästar).
Förböjd? Om jag tränar en häst som är passtaktig i tölt och jag har två val: 1) rak och stel eller 2) lätt förböjd så väljer jag lätt förböjd. Båda är fel, men det är i det här fallet ett större fel att hästen är rak och stel än att den är lätt förböjd.
Jag brukar säga till mina elever att det inte alltid när man rider som man kan välja mellan rätt eller fel utan man får ibland välja mellan mindre eller större fel.
HUR är det viktigaste (och det är kanske svaret på din fråga):
HUR övningen utförs
HUR länge övningen utförs
HUR hästen belönas
Lösgörande arbete ska vara just lösgörande vilket innebär att hästen ska vara i psykisk och fysiskt balans. Under inlärningsfasen är övningarna oftast inte så lösgörande, men ska bli det när hästen och ryttaren börjar förstå övningen och kan utföra den.
Mer om förböjd häst Jag tänker ofta på vad förböjd innebär och brukar visa mina elever med min kropp hur det ser ut när hästen är förböjd och hur det ser ut när den böjer sig mycket.
Förböjd häst: jag tar mitt huvud långt till vänster, min höger axel och arm långt till höger och min rygg är rak och stel som en pinne: energin går åt olika håll.
Mycket böjd: visar med min kropp att jag är lika böjd från fötterna genom ryggen och ändå ut i huvudet – hela min kropp är i samma ”böjning – energin går åt samma håll. Ingen axel (hästens bog) som är på väg åt andra hållet.
Gick det att se hur jag ser ut? Mina elever som får se mig IRL brukar förstå hur jag menar.
Flytta för innerskänkeln – fånga upp med ytterskänkeln Tränaren lär först hästen att flytta undan för innerskänklen. När hästen förstår innerskänkeln mycket bra är tiden mogen att börja stoppa rörelsen åt sidan med ytterskänkeln. Som Johan Häggberg döpte det till för ca 15 år sedan: ”ha ledarskap över ytterbogen”.
Om ryttaren för tidigt börjar stoppa hästen med ytterskänklen när hen bett hästen att gå åt sidan för innerskänkeln tycker hästen att den får dubbla budskap och blir stressad, frusterad, inåtvänd osv. (beror på hästens temperament). Därför är det viktigt att lära hästen innerskänkelns sidförande betydelse mycket noga innan man börjar med ytterskänkeln.
OS/VM ryttaren i dressyr: Tinne Vilhelmson beskriver det så bra i sista Hippson (nr 3/21) ”Ta trappan till Skänkelvikningen”. Läs den! Mkt kort sammanfattning:
Fråga en sak i taget.
Renodla dina hjälper.
Säg inte både Ja – gå till väggen (flyttar undan för innerskänklen) och Nej - gå inte till väggen (stoppar med ytterskänkeln) i inlärningsfasen. Hästen uppfattar det som motsägelsefulla hjälper och mår inte bra.
Ridlärare Rider du för en ridlärare och förstår inte övningen så tycker jag att du ska fråga vad syftet är med övningen. I den bästa av världar ska ridläraren redan förklarat det för dig. Men vi ridlärare är också människor med fel och brister och glömmer ibland att förklara det viktigaste, dvs varför (syftet). Och då tycker jag att du absolut ska fråga.
Hoppas att detta gav svar på din fråga eller i varje fall en del av den gör IA.
Frågor 13 juni 2021 Hej Ia & Denni. Här kommer några frågor om exteriörbedömning:
Tack på förhand 🙏 Frida
🦄 Berätta gärna hur en exteriörbedömning går till. Vad börjar man med? Hur gör man när man kommer till platsen, checka in? Vilka moment ingår i en bedömning? (Mätning, visning, visar man i rörelse? Veterinärbes?)
Svar: Så här brukar det gå till: Först checkar man in och sedan är det vet-check därefter mätning och efter det exteriörbedömning. Det är viktigt att hästen är ren, hovar kratsade o.s.v.
Veterinärbesiktning
Det är av stor vikt att hästen är väluppfostrad. Veterinären känner igenom hela hästen, däribland könsorganen och hingstarna testiklar mäts, (tror att man numera gör det på mätstationen). Därför är det viktigt att hästen är van vid beröring även i de regionerna.
Man behöver både gå och springa med hästen vid vet-check. Detta måste naturligtvis vara väl inövat. Hästen skall både gå och springa energiskt men ändå avslappnat. Och helst springa i trav. En veterinär kan ha svårt att se om en häst är ohalt om den springer spänd i t.ex. grisepass.
Mätningen.
Det är också av stor vikt att man ställer upp hästen på korrekt sätt vid mätningen. Önskvärt är att hästen är högre på manken än vad den är på länden och man vill ha stor höjdskillnad mellan ryggens lägsta punkt och manken t.ex. Och här är det också viktigt att hästen är van vid beröring över hela kroppen och inte blir spänd när mätpersonalen kommer med sina mätinstrument. För hästen kan det kännas som att plötsligt är de ”all over me”.
Man kan träna hemma med saker som liknar mätinstrumenten t.ex kvastskaft, tumstock måttband mm. Jag rekommenderar alla som skall visa hästar exteriört vid avelsbedömning, att åka och titta noggrant på hur en sådan går till, och hur proffsen gör innan man ger sig in i leken.
Exteriörbedömningen.
Man ställer upp hästen med bredsidan mot domarna. Här är det extra viktigt med timingen! Medhjälparen skall ha koll på tiden och också om domarna verkligen är redo när du blir uppropad. Kommer man för tidigt kan domarna sitta och titta ner i papper och diskutera föregående häst eller något annat, och det är det onödigt att stå där med hästen uppställd i flera minuter innan domarna lyfter på huvudena. Då kan hästen ha tröttnat och blivit ointresserad av tillställningen, och därmed ser den inte lika stolt och spänstig ut. Medföljande bilder här ovan tycker jag illustrerar stolta, välmående hästar som står fint och gör sig bra.
Alla dessa saker skall man börja med många månader innan visningdagen för bästa resultat. Och man bör träna uppställning varje dag i månader för bästa resultat.
OBS! Ej överträna. Hästen måste tycka att det är intressant, och man undviker att ”trötta ut” hästen. Hellre en kort intressant trailer, än en deprimerande långfilm.
Och man måste träna att gå och springa med hästen.
Hästen skall gå och springa energiskt men avslappnad (helst springa i trav) bredvid sin visare, och helst ledigt ifrån sin visare med en liten slacka på tygeln. Man får absolut inte behöva ”dra” hästen efter sig!
Det är väldigt individuellt hur mycket träning det behövs, och det är viktigt att få hästen intresserad och koncentrerad på visaren.
Timingen är viktig! Stå inte still t.ex. i kö där hästen blir otålig eller distraherad i onödan. Ha en medhjälpare som har koll på tiden och alla hållpunkter. Titta på hur de skickligaste gör. Det går att kolla på WF vilken visare snittar högst exteriörpoäng. Världens (enligt mig) skickligaste exteriörvisare finns här i Sverige nämligen Vignir Jónasson.
🦄 Behöver manen delas för att få bättre poäng? Trots att det inte blir lika tjockt tagel som om man hade haft en på samma sida?
Svar: Ja det tycker jag.
Jag vet ingen häst som blir sämre av att ha välskött delad man. Man bör dela manen minst 4 veckor innan bedömning för att den skall lägga sig jämnt, och så att eventuella vågor som bildas efter flätning har rättat ut sig. Flätar man manen så bör flätorna inte sitta i i mer än ca 10 dagar utan att man tar ur dem och gör om.
Och manen har stor betydelse när det gäller den viktigaste exteriördelen nämligen hals, manke, bog.
Eftersom man pysslar mer med hästen (på ett hästvänligt sätt) och gör den fin, blir man nöjd och stolt över sin häst, och det smittar av sig till hästen. En nöjd stolt häst uppvisad av en stolt visare kommer bäst till sin rätt. Välfriserad häst har lika stor betydelse som en välfriserad fotomodell.
🦄 Är det tillåtet att ha hästen pälsglansad?
Svar: Ja. Men tänk på att inte använda kemikalier i onödan. Vi tycker att hästarna blir finast om de bara är rena och ganska ny schamponerade med ett bra hästschampo eller bara med miljövänlig grönsåpa. Då blir heller inte hästarna kladdiga att ta på för domare, veterinär och de som mäter hästarna. Naturlig skönhet är finast tycker jag.
🦄 Får/ska hovarna vara penslade med något? Tjära/olja/"glans" osv.
Svar: Nej.
Men hästen skall ha fått bra hovvård under flera månader och helst under hela sitt liv, för bästa resultat. Hästen bör vara skodd oavsett om den skall ridegenskapsbedömas eller ej.
Jag har alltid skott mina visningshästar 1 – 10 dagar innan bedömning. Välskodda hovar gör sig alltid bäst direkt efter skoningen, tycker jag.
Jag vill betona att jag tycker att domarna är väldigt duktiga på att bedöma hovkvalitét. Men, de är precis som både du och jag människor, och man påverkas av det första intrycket.
Om du inte skor själv, välj då en hovslagare som är van att sko visningshästar och snittar höga poäng för hovar. Och kontakta denne i god tid så att hen får chans att sko hästen under minst två skoperioder.
🦄 Kan du visa bilder på en bra/korrekt uppställd häst? Svar: Ja och du kan klicka på medföljande bilder för förstoring.
🦄 Klädsel på visaren?
Svar: Rena inte alltför iögonfallande kläder som det känns lätt att springa i och du känner dig fin i, och gärna typ gympadojor.
🦄 Törs man tillrättavisa fräck häst som man vistas med på platsen?
Svar: Ja. Men, det vill man naturligtvis inte behöva. Men det kan vara nödvändigt för att undvika olyckor. Visningsplatsen är i regel en väldigt utmanande miljö för hingstar, särskilt unghingstar. Och varje visare/hästägare/tränare ansvarar för att hästen är väluppfostrad. En ouppfostrad häst är en stor skaderisk för både folk och fä, det gäller särskilt hingstar.
Faktiskt så är jag och flera andra förvånade över hur pass skonade vi har varit från allvarliga olyckor på avelsvisningarna, med tanke på hur dåligt vissa hästar/hingstar är förberedda, och knapphändigt uppfostrade.
Hälsningar från Denni
Fråga 3 juni - hur sköter jag bäst om mitt nya Denni Design träns?
Hej! Jag köpte via Heléne Blom ett huvudlag, tyglar och två nosgrimmor enligt bifogad bild.
Jag undrar om ni kan ge ett tips på hur jag snabbast kan få lädret mjukt?
Har hört att vissa lägger träns i olja tex. Vad rekommenderar ni? Och vilka produkter?
Vänliga hälsningar Helén
Svar: Hej Helén,
Tack för frågan. Vi rekommenderar att man smörjer in lädret rikligt med läderolja innan man börjar använda produkten. Och för extra bra resultat, två gånger med en dagars mellanrum. Vi använder Prestige Leather Oil för att vi tycker att den är väldigt bra, och den luktar sååå gott. Man kan pensla på, använda trasa eller svamp. Men jag tycker det är bäst att använda bara bara händer, och då är det extra + att oljan luktar gott.
Med vänlig hälsning, Denni
Fråga 31 maj 2021 - går det här betten att använda?
Hej! Jag fick en hög med bett av en bekant, alla var väldigt smutsiga och har nu blivit rengjorda.
Jag tror att ett av betten är ert: Bomber Denni PS Loose ring, Elliptical Cable LZ
Jag ser att det ser ju ut som att det sett sina bättre dagar, och jag undrar om ni kan ge mig råd huruvida det går att använda, se bild.
Tack på förhand! Vänligen, Helena
Svar: Hej Helena,
Tack för frågan, Bettet ser bra ut och det går bra att använda. Som du ser så är ringarna och den delen av bettet som sitter på / runt ringarna, gjort i rostfritt stål, men den blå metallen är sweet iron, Det är en ganska så avancerad teknik man använder för att svetsa ihop rostfritt och sötjärn och under processen så färgas sötjärnet på grund av den enorma hettan som bildas. Men den blå färgen försvinner med tiden och den kommer att rosta, och det är i sin ordning. Sötjärnet påverkar salivproduktionen positivt. Om bettet har hängt oanvänt under lång tid så bildas det rost och det är somsagt i sin ordning, men om det blir så mycket att bettet blir skrovligt, så är det bara att putsa det med t.ex fin sandpapper och det blir bettre än nytt på ett par minuter.
Med vänlig hälsning, Denni
Fråga 31 maj 2021 - hitta bett som passar hästen
Hej Ia & Denni!
Tänkte jag fick störa och fråga en sak. Har köpt en ny häst, 7 år gammal. Han är fyrgångare, väldigt rolig häst med mycket fart i, mycket vilja. Har lite problem när vi rider ut, han blir stark och tar inte mina halvhalter och vill gärna springa så fort han kan. Försöker sätta honom i arbete och det fungerar ganska bra men så fort han får chansen bär det iväg.
Har ett tredelat Golden Wing bett, känns ok men kanske inte optimalt. Så undrar om du kanske har tips på bett och hur jag kan få honom att använda sin energi. Mvh Karin.
Svar: Hej Karin, Tack för frågan, och grattis till din nya häst.
Min erfarenhet är att oftast när hästar springer snabbare än vad ryttaren önskar, så beror det oftast på antigen rädsla eller missförstånd. Det ligger ju i hästens natur att fly ifrån obehag. Och tar inte hästen t.ex. förhållande hjälper, så beror det oftast på rädsla, missförstånd eller oförstånd. Men eftersom du beskriver att problem uppstår när du rider ut, så utgår jag ifrån att det går bra när du rider på ridbana och eller i ridhus, och då kanske vi kan utesluta alternativet oförstånd, och utgå ifrån de två andra alternativen. Då är mitt råd att börja varje ridpass i den sorts miljö där hästen är lugn och känner sig trygg, och öva på de hjälper som inte fungerar så bra, som i ditt fall förhållande hjälper, och utveckla dessa. Man kan alltid ändra på hästars ridbarhet eftersom ridbarhet är färskvara, och oftast ändrar sig över tid, både till det bättre och tyvärr ibland också till det sämre. Men börja med enkla övningar och trappa upp allt eftersom du känner att hästen förstår och följer dina hjälper. T.ex. ifrån marken i paddock eller ridhus, gå fram – stanna så fort du får den reaktion du önskar så gå fram -stanna – backa. Och så öka svårighetsgraden genom att göra övningarna snabbar och med mer energi. OBS! Undvik alltid att bygga upp spänning, och använd varje tillfälle du får och belöna hästen så fort den börjar försöka reagera åt rätt håll. När övningen fungera bra så upprepar du proceduren uppsuttet. Och när du kan i alla gångarter öka och minska tempona precis så mycket som du önskar inne på ridbanan/ridhuset så provar du samma sak ute, steg för steg, och så fort hästen svara sämre på dina hjälper en vad du önskar så backar du till den nivå där du vet att det fungerar bra och börjar om. Ibland räcker det att bara lugna tempot lite, och ibland får man backa hela vägen till basic.
Så till bettfrågan. Lite svårt att svara på utan att se ekipaget IRL. Det är väldigt olika vadförslags bett olika ekipage trivs bäst med. Jag pratar alltid ekipage när det gäller bettfrågor, för att en häst kan trivas bra med ett bett i kombination med en viss ryttares händer och dess inverkningar, medans det bettet passar den hästen inte alls lika bra i kombination med en annans ryttares händer. Det är inte helt lätt för en lekman att orientera sig i bettdjungeln. Jag har lärt mig mycket om bett och bettsling under mina 45 år som ryttare, och är bettkonstruktör och certifierad Bit Fitter, och ett av de få saker jag känner mig 100 % säker på, är att det bästa sättet att hitta ”rätt” bett, är att fråga hästen och helst hämma i lugn och ro.
Hoppas du har nytta av det svaret.
Lycka till önskar Denni Bergmann
Fråga 26 maj 2021- viksling i tölt
Hej, Var inne på er hemsida i min strävan att hitta information om vixling. Såg att man kan maila en fråga och tänkte passa på att göra det. Jag skulle behöva lite information i skrift och gärna film, om vixling. Det ska användas till att förklara för min veterinär vad det är. Har ni skrivit om vixling i er blogg, eller var kan jag hitta det jag söker? Googling gav inget vidare resultat⟃⇻ Mvh Carina Dahlvid, Navåsens Islandshästar
Svar: Hej! Tack för din fråga. När jag hade Ridlärare I - utbildning för några år sedan bad vi Lena Lennartsson om hjälp för att få texten i kurskompendiet (som ridläraraspiranterna skriver) korrekt:
“Taktfel i tölt, viksling/förkortning:
Om en häst är passaktig i tölten så landar samma sidas benpar väldigt nära varandra i marken. Bakbenet först och sedan frambenet. Därefter kommer andra sidas benpar väldigt nära varandra på sin sida i marken. Bakben först sedan strax därefter frambenet. Om hästen blir mer och mer passaktig landar de samtidiga benparen mer och mer nära varandra men fortfarande landar bakbenet strax före frambenet. Om hästen går över i ren passgång/grisepass landar höger sidas benpar samtidigt i marken och vänster sidas benpar också samtidigt.
Det här är en skör balans för hästen. Särskilt om hästen inte är van att hamna i detta läge. Den spänner sig lätt och då ändras fotförflyttningen. Om hästen tex på höger sida landar med frambenet före bakbenet i marken så vikslar den. Dvs hästen måste sträcka fram det andra frambenet för att inte gå omkull. Under tiden så hinner höger bakben att landa och eftersom hästen har sträckt ut vänster framben så landar den diagonalt. Inte exakt samtidigt men det är en diagonal rörelse och hästen blir då diagonal också i nästa stegsekvens dvs den har bytt gångart till trav.
Om hästen har lätt för trav så fortsätter den gärna att trava men om hästen har svårt för trav så blir den genast fyrtaktig och slår om mot tölt och blir passaktig igen.
Hästen blir alltså först ”för" passaktig , frambenet landar före samma sidas bakben och hästen vikslar och byter gångart. Viksling heter det när det sker i passaktig tölt i lugnt till medeltempo.
Pass: Är tempot högt så hästen svävar i passen då heter det förkortning och hästen slår över till korsgalopp, tempot är då för högt för trav. Det kan hända på passhästar som är riktigt snabba men hamnar på framdelen så frambenet landar före samma sidas bakben. Läs gärna också på s.142 i boken Islandshästen om förkortning i pass.
Vad gäller film på viksling så rekommenderar jag dig att ta direktkontakt med Lena. Hälsa gärna från mig.
Hoppas att du fick svar på din fråga gör IA
29 december Jag fick en bra fråga på fb ang. hur man ska göra om grovfodret innehåller för lite protein. Här följer mitt svar:
För ridhästar bör kvoten mellan smältbart råprotein och energi vara 5 - 6, gärna närmare 6. Eftersom det kommer kosta mycket att komplettera ett grovfoder med alltför låg kvot så skulle jag först ställa mig frågan om jag kunde byta till ett grovfoder med en kvot närmare 6. Går inte det skulle jag komplettera med:
KRAFFT Lusern Chopped som är ett varmluftstorkat grovfoder baserat på hackad lusern. Den smältbara råproteinen (SMRP) ligger på 105 g/kg i det fodret.Det som är mycket bra med att ge Lusern som tillskott är att det är ett grovfoder, det som är mindre bra är att det kostar mycket.
Vårt grovfoder i år ligger oxå lite lågt och vi kompletterar med:
KRAFFT Muscle Up som är ett kraftfoder som ligger på 340 g/kg i SMRP (ligger så högt i protein att det oftast räcker att ge några hekto bara) ochger även 1 dl KRAFFTs Extra Pellets som är ett mineral- och vitamintillskott.
Och efter jag svarat kom en följdfråga om hur vi räknar ut hur mycket vi bör komplettera med och då svarade jag:
Vi tar först fram en foderstat beräknat på det grovfodret vi har. Den uträkningen tar vi hjälp av KRAFFT med. De går att ringa till KRAFFT direkt på tel 020-30 40 40 och fråga om foder och foderstater (finns såklart fler som kan hjälpa till med frågor om foder och foderstater). Därefter anpassar vi foderstaten efter hur hästen ser ut. Min rekommendation är att du oxå gör så för att få en så bra foderstat som möjligt.
Fram till 1998 köpte vi ett grovfoder som låg runt 5 - 6 i kvot och så räknade jag själv foderstat och kompletterade grovfodret med kraftfoder som jag blandade själv.Eftersom vi hade så många hästar på gården och de flesta var i träning inför tävling och/eller avelsvisning blev det arbetsamt att blanda foder själv. Vi hade aldrig använt något "färdigfoder" tidigare och hörde av oss till KRAFFT. Den kvinnan på KRAFFT som jag fick tag i är agronom och när hon hade räknat på vårt grovfoder sa hon att vi inte behövde komplettera med något kraftfoder eftersom vårt grovfoder var så bra. Det svaret gillade vi och senare samma år började KRAFFTs och vårt samarbete som nu pågått i 22 år.
Notera att detta var 22 år sedan - då hade kunskapen om hur viktigt grovfodret är inte nått så långt som den gjort idag. Därför var henne svar extra bra och mycket förtroendeingivande.
Hälsning från IA
November: i samband med Månadens tips för oktober har jag fått flera intressanta och bra frågor: Nedan följer frågor och svar (sätter in dem allteftersom jag svarar på frågorna):
Fråga: Hej Läser era tips som alltid är genomtänkta och toppen. Har bara en fråga ang höstbete, betar era hästar även när gräset är fruset? ( nätter,tidiga morgnar . Vill absolut inte ha min häst fet men är samtidigt rädd för fång . Hur ser ni på att fodra med halm ( kornhalm) fri tillgång eller visstantal kg . Gäller yngre häst 4 år . Tack för lärorik sida.
Svar: Hej! Tack för dina fina ord – de värmer! På din första fråga är svaret: JA och den frågan ställde en person till, så läs gärna svaret här nedan där jag utvecklar mitt svar mer. På din andra fråga om halm har jag tidigare lärt mig detta:
”Använd helst havre- eller vetehalm. Hästar skall inte äta råghalm. När halmen är skördad skall den ”vila” minst en månad innan den används som foder. Halm innehåller inget protein och ungefär 4 MJ/kg foder (energi). Därför passar halmen ypperligt att utfodra tillsammans med KRAFFT Lusern Mix som är en kombination av varmlufttorkad lusern, gräshö, melass och vegetabilisk olja. Halm passar också utmärkt att fodra med om hösilaget har höga proteinvärden.”
När jag läser på för att kunna svara på din fråga ser jag att nu är rekommendationerna ändrade: alla fyra halmsorterna går att fodra med – det viktiga är att halmen är av bra hygienisk kvalité. Läs gärna här:
Jag skulle ändå välja havre- eller vetehalm i första hand. Och om jag inte fick tag i det, ta korn- eller råghalm. Men, det är bara vad jag skulle välja själv och stöds inte av någon forskning/fakta.
Så här står det på vår hemsida under fliken ”Foderråd”:
”Fodring av för tjocka hästar: Se till att grovfodret har relativt låga värden så att hästen kan få den grovfodermängden den behöver. Byt gärna ut upp till hälften av grovfodergivan till halm. Ge inget kraftfoder. För att de hästarna som är för runda, och får en hel del halm, inte skall få för lite näring så kompletterar vi med 1 dl Krafft Miner Blå eller Röd per dag.”
De av våra hästar som är för tjocka får inte fri tillgång på halm om det äter för mycket av halmen. Lycka till med fodringen av din unga häst! Hälsningar från IA
Fråga: Hej, Har läst ert måndagstips om feta hästar. Jag har en fråga hur ni gör när det är frost ute? Såg att era hästar brukar stå på bete m högt gult gräs denna tid på året, men hur gör ni när det blir frost? Har hört talas om att frost gräs inte är bra? Ha det gott.
Svar: Hej! Vi har tur med våra hästar för (än så länge) har ingen av dem fått fång eller liknande sjukdomar. Det jag har lärt mig är att hästar som är känsliga kan bli dåliga av att beta frostigt gräs, men att det inte är farligt för de som inte är känsliga. För att svara på din fråga hittade jag nu bl.a. nedanstående info:
Farligt att låta hästarna beta frostigt gräs?
Publicerat i Hippson: 2018-12-06
Hej! Jag undrar om frostgräs är farligt för hästen? Alltså att fång- och kolikrisken ökar om hästen går på gräs med frost i? Jag bor i södra Sverige och här har vi fortfarande en del grönt gräs som hästarna går på under dagarna. På morgonen har det varit frost vid ett par tillfällen nu, hur ska jag tänka? Finns det någon forskning på det här? De får hö också så klart, frukost och lunch ute.
Jenny Redgårds svar: Hej! Nej, det finns inga studier som visar att frostigt gräs skulle vara farligt att beta av för friska hästar. För känsliga individer kan risken för fång eller kolik möjligen öka och för dessa kan det vara bra att planera lite extra. Friska hästar mår bättre av att vistas i en stor hage där det finns möjlighet för dem att utföra sitt naturliga beteende – nämligen söka föda och beta även under höst och vinter.
Jag tycker att du ska tänka att hästar är gräsätare och gjorda för att själva hitta sin föda alla årstider, de ska inte i onödan hållas på små och gräsfria ytor.
Vill man inte att hästarna ska äta för stora mängder fruset gräs kan det, precis som du redan gör, vara bra att fodra med grovfoder i hagen så har hästarna ett alternativ.
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
Fråga: Läste dina oktober tips,men skulle vilja att du förtydligar hur man får en häst i bra/lagom hull för att den ska må bra,slippa skador av sin övervikt osv. Konkreta råd dvs hur kan en lämplig foderstat se ut för en häst med 50-100kg övervikt?Träningen? hur bör den läggas upp för att vara en effektiv hjälp att få hästen att ”rasa” i vikt?
Själv har vi två vi hela tiden får ”mata på” för att de inte ska ”falla ur”,de rids ganska hårt 4dagar i veckan och vilar de andra,stoet äter 1l kraftfoder(müsli)samt mineraler och B-vitamin om dagen och hingsten får 1l plus 1dl havre. De äter ca 8kg torr hö fördelat på fyra ggr om dagen. Vi tycker åtminstone de är fina i hull,vad tycker ni? (Stoet på bild)
Svar: Hej! Efter vad jag kan se på bilderna tycker jag att din fina häst ser ut att vara i bra hull! För att göra en korrekt bedömning måste man se hästen IRL, men det vet du såklart. Låter underbart (tycker jag med mina lättfödda hästar) att få ”mata på” sina hästar. Har du analyserat Ert hösilage?
En häst ska inte ”rasa” i vikt utan gå ner sakta och kontrollerat. Mycket lättare för oss människor: vi kan i princip nästan sluta äta och då rasa i vikt. Jag har skrivit en längre text som svar på dina kloka frågor, men kom på nu att det får istället bli Månadens tips för november. Hoppas att det är ok för dig hälsar IA.
Fråga: Så ni fodrar inget alls, varken morgon eller kväll, med hö, om hästarna går ute på gammelbete dygnet runt? Svårt att veta, eller är det mäta som gäller?
Svar: Hej! Precis: vi fodrar inte alls våra hästar som går ute på höstbete dygnet runt. De är i bra hull och vi har självklart koll på deras hull dagligen (när de går ute med vår blick och händer). Enda gången vi fodrar är om det kommer mycket snö som hästarna inte kan ta sig igenom på ett lätt sätt (t.ex vintern 2010). Riktigt viktigt är att det finns tillgång på mycket bete så att deras magar hålls igång. De har alla halmad ligghall, men de väljer betet före halmen. Hälsningar från IA
Fråga 1 september – vad göra med häst som är orolig med huvudet och i munnen?
Hej Har köpt en ny häst som jag inte provat innan tyvärr inser att det är mycket att jobba med men det som bekymrar är:
Hon är väldigt orolig i huvud o i munnen
Går inte att ta i förrän hon blir ännu mer stressad
Hon har mycket rörelser o är o balanserad
Dock lyhörd vill göra rätt o inga dumheter
Vilka övningar kan rekommenderas
Tack för erat engagemang för oss all som sitter i vardagen med alla frågor⟃↱Inger
Hej Inger! Tack för din fråga och dina fina rader! Din fråga är dock mycket komplex och jättesvår att svara på utan att ha sett Er i IRL. Låter, på din beskrivning, som en både fin och trevlig häst. Vad sägs om detta:
Någon/några av punkterna ovan har du kanske redan gjort, vilket i såfall är mycket bra. Hoppas att detta kan hjälpa dig något. Önskar dig lycka till gör IA